koelkast specialisten

Trips bestrijden in je kamerplanten 

Geplaatst op

Veel mensen hebben last van kleine beestjes in hun kamerplanten. Een van de beestjes die je vaak terug ziet komen zijn de welbekende trips. Het zijn kleine insecten die genieten van jouw sappige kamerplantblaadjes. In totaal zijn er meer dan 6.000 soorten waarvan er 20 een plaag kunnen vormen. De volwassen exemplaren zijn 1 tot 2 millimeter groot en hebben vleugeltjes, al vliegen ze niet ver. 

Hoe herken je trips op jouw kamerplanten? 

Het zijn kleine beestjes die schade maken aan de bladeren van je kamerplanten. Ze eten als het ware een stukje van het midden van het blad weg. Ze zuigen namelijk de sappen uit het blad. Dat kan zorgen voor zilverachtige, soms gele vlekjes op het blad. Het blad kan uiteindelijk in zijn geheel verdorren en zo je hele plant kan aantasten. 

Een andere manier waarop je trips kan herkennen op jouw planten is een groeiachterstand van bladeren of misvormde bladeren. Een kleine loep kan handig zijn als je op deze manier de trips wilt herkennen. De larven bevinden zich vaak in een groepje en kun je met een loep heel eenvoudig herkennen. 

Zo kom je weer van de trips af

Als je de trips op het spoor bent is het tijd om ze te verwijderen uit je planten. Een klein groepje kan binnen een paar weken al uitgroeien tot een plaag, al hebben ze in verhouding een korte levenscyclus. Als je trips hebt gevonden is het aan te raden je plant te isoleren en dan kun je ze verwijderen, of met de hand of met sprays. 

Als de plaag nog klein is kun je met de hand de trips verwijderen. Met je hand of met een doekje kun je ze van de bladeren en zo nodig stam verwijderen. Als er al eitjes zijn gelegd of er zijn groepjes larven kan het te laat zijn voor deze methode. Dan kun je je kamerplanten beter helpen met een spray. De sprays die je in de winkel koopt leveren soms niet voldoende op, omdat de trips resistent zijn geworden voor de inhoud. Zelf kun je een middeltje maken van 20ml groene zeep, 20ml spiritus en 1 liter water. Spray, ongeacht het middel, de plant goed van alle kanten in omdat je alle trips wilt raken en verwijderd met een doekje na een dag of twee de restanten. Herhaal dit minstens twee keer om ervoor te zorgen dat ook alle larven het niet overleven. 

Hoe bescherm je jouw kamerplanten preventief tegen trips? 

Het helemaal voorkomen dat trips je kamerplanten bezoeken is onmogelijk. Zorg ervoor dat je planten in goede gezondheid zijn, dit voorkomt dat trips makkelijk vat krijgen op de plant. Scan tijdens het watergeven je planten altijd even om kleine afwijkingen vroegtijdig op te merken, zo voorkom je dat er een hele plaag ontstaat. Daarnaast kunnen trips een winterslaap hebben en lijkt het alsof ze in het voorjaar ineens allemaal opduiken. Dat is dus niet waar, ze hebben er al die tijd al gezeten. 

Gerelateerde berichten

Je koelkast recyclen doe je zo

Als je huidige koelkast niet naar behoren meer kan werken, moet je een monteur inhuren om hem te repareren. Wat als het niet kan worden opgelost? Je...

Lees meer

Je keuken een update geven met deze tips!

Je hebt waarschijnlijk al lampen in je keuken geïnstalleerd, maar die zijn misschien niet zo geavanceerd als smart lampen. Smart lampen, zoals de...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden